COR FRANCESC VALLS

El Cor Francesc Valls va ser fundat el novembre del 2003 per tal de participar de forma regular en més de 70 misses conventuals anuals a la Catedral de Barcelona, oferint setmanalment un variat repertori de motets i cants polifònics en funció dels textos propis de cada dia litúrgic.

Constituït per un grup estable de vuit a dotze cantants professionals, alguns dels seus membres també actuen com a xantres i animadors del cant del poble en laudes, vespres, viacrucis i misses dominicals i festives, garantint la seva presència en més de 350 oficis anuals.

El treball del Cor Francesc Valls es desenvolupa bàsicament en tres àmbits:

→  La interpretació de la polifonia religiosa de tots els temps, per a ser cantada als oficis de la Seu.

→ La recuperació del patrimoni musical sacre de la Catedral de Barcelona, tant per a ser re-introduït novament en la litúrgia, com per a la seva difusió.

→ El foment de la composició d’obres polifòniques religioses, per a enriquir-ne el repertori.

Els seus directors titulars han estat, per aquest ordre: Rafael Murillo, Jorge Coré i Pere Lluís Biosca i David Malet. Des del gener de 2015 n’assumeix novament la direcció Pere Lluís Biosca.

El Cor Francesc Valls participa setmanalment a les misses de la Catedral de Barcelona i de la Basílica de la Sagrada Família, fet que li ha permès desenvolupar setmanalment un repertori específic de música sacra per a cor i orgue, del barroc a l’actualitat. 

El Cor ha adoptat el nom de Francesc Valls, en homenatge a qui fou mestre de capella de Seu barcelonina, Francesc Valls i Galan (1671-1747) i un dels màxims exponents de la música barroca catalana i peninsular. La seva obra, d’enorme qualitat i interès, resta encara en part inèdita, i és poc coneguda. És per aquest motiu que el cor, regularment, recupera obres seves, tant per a propi us en la litúrgia com en varis concerts monogràfics destinats a divulgar aquest patrimoni oblidat.

El Cant de la Sibil·la de la Catedral ha significat, també, un projecte que combina recuperació històrica amb nova creació ja que, s’ha reconstituït la litúrgia i el vestuari del segle XVI, s’ha recuperat la partitura original del Cant conservada als arxius capitulars, i alhora s’encarrega anualment un cant final per al cor, a cura de compositors de prestigi com han estat Jordi Cervelló, Josep Vila, Vic Nees, Narcís Bonet i Xavier Pagès.

També s’ha desenvolupat un projecte de col·laboració amb el departament de composició de l’ESMuC on ha estrenat mensualment ofertoris propis polifònics escrits per joves compositors.

D’entre la seva activitat en concerts i actes públics destaquen, la interpretació de l’Òpera “HangmanHangman” al Gran Teatre del Liceu 2007, la participació anual a la missa de Sant Jordi al Palau de la Generalitat, el concert de Quaresma 2013 a Montserrat, al Festival de Pasqua de Cervera 2014, la interpretació escenificada del Cant de la Sibil·la al Duomo de Milà i el Messies de Handel a la Sagrada família, el 2015. Darrerament ha interpretat el Llibre Vermell de Montserrat, conjuntament amb l’Esbart Dansaire de Rubí, en diversos festivals, destacant el de Rudolstadt (Turíngia), l’Opera Dido i Aeneas de Purcell, al Teatre Principal de Maó, i el Requiem de Mozart conjuntament amb l’Orquestra Camera Musicae. 

ENREGISTRAMENTS

El Cor Francesc Valls ha enregistrat diversos discs entre els quals :
“Misses i motets” de Joan Cererols, 2007 (la Ma de Guido)
“Mestres de Capella de la Catedral de Barcelona al segle XVII” 2012 (la Ma de Guido)
“El cant de la Sibil·la a la Catedral de Barcelona” 2014 (Columna Música)
Aquest darrer treball ha rebut el “Premi Enderrock 2015 de la crítica” al Millor disc de Música Antiga.

PERE LLUÍS BIOSCA, DIRECTOR

Considerat com un dels directors catalans de música vocal amb més projecció, Pere Lluís Biosca manté una intensa activitat com a director i pedagog de la direcció coral. Es formà a Barcelona amb Mireia Barrera, Josep vila i Pierre Cao i a Hèlsinki amb Matti Hyökki.

La seva discografia, es centra en compositors catalans del barroc; Mir i Llussà i Tomàs Milans amb l’ensemble vocal La Xantria i Joan Cererols amb el Cor de Cambra Francesc Valls.

Participa regularment en diversos festivals i cicles de concerts, dirigint repertori que comprèn des del renaixement fins a la música actual.

Fins el 2016 ha estat titular del Cor de Cambra ARSinNOVA de Barcelona, -Premio Nacional de Canto Coral (Gijón 2013)-. Com a director convidat (2015) al Cor de Noies de l’Orfeó Català va oferir diversos concerts dedicats a la música d’Arvo Pärt, rebent consells del mateix compositor. També ha treballat en produccions del Gran Teatre del Liceu preparant les parts corals de diverses òperes.

Actualment és director titular del Cor Francesc Valls de la Catedral de Barcelona (des del 2015), del Cor Madrigal de Barcelona (des del setembre del 2019) i professor de direcció coral als cursos de la Fcec i de l’Escola Superior del Taller de Músics.