Cor-Francesc-Valls-Portada

Cor Francesc Valls

El Cor Francesc Valls va ser fundat el novembre del 2003 per tal de participar de forma regular en més de 70 misses conventuals anuals a la Catedral de Barcelona, oferint setmanalment un variat repertori de motets i cants polifònics en funció dels textos propis de cada dia litúrgic.

Constituït per un grup estable de vuit a dotze cantants professionals, alguns dels seus membres també actuen com a xantres i animadors del cant del poble en laudes, vespres, viacrucis i misses dominicals i festives, garantint la seva presència en més de 350 oficis anuals.

El treball del Cor Francesc Valls es desenvolupa bàsicament en tres àmbits:

→  La interpretació de la polifonia religiosa de tots els temps, per a ser cantada als oficis de la Seu.

→ La recuperació del patrimoni musical sacre de la Catedral de Barcelona, tant per a ser re-introduït novament en la litúrgia, com per a la seva difusió.

→ El foment de la composició d’obres polifòniques religioses, per a enriquir-ne el repertori.

Els seus directors titulars han estat, per aquest ordre: Rafael Murillo, Jorge Coré i Pere Lluís Biosca i David Malet. Des del gener de 2015 n’assumeix novament la direcció Pere Lluís Biosca.

El Cor ha adoptat el nom de Francesc Valls, en homenatge a qui fou mestre de capella de Seu barcelonina, Francesc Valls i Galan (1671-1747) i un dels màxims exponents de la música barroca catalana i peninsular. La seva obra, d’enorme qualitat i interès, resta encara en part inèdita, i és poc coneguda. És per aquest motiu que el cor, regularment, recupera obres seves, tant per a propi us en la litúrgia com en varis concerts monogràfics destinats a divulgar aquest patrimoni oblidat.

El Cant de la Sibil·la de la Catedral ha significat, també, un projecte que combina recuperació històrica amb nova creació ja que, s’ha reconstituït la litúrgia i el vestuari del segle XVI, s’ha recuperat la partitura original del Cant conservada als arxius capitulars, i alhora s’encarrega anualment un cant final per al cor, a cura de compositors de prestigi com han estat Jordi Cervelló, Josep Vila, Vic Nees, Narcís Bonet i Xavier Pagès.

També s’ha desenvolupat un projecte de col·laboració amb el departament de composició de l’ESMuC on ha estrenat mensualment ofertoris propis polifònics escrits per joves compositors.

El Cor Francesc Valls, participa habitualment en concerts i actes públics on destaquen, la interpretació de l’Òpera “Hangman, Hangman” de L. Balada al Gran Teatre del Liceu, la participació anual a la missa de Sant Jordi al Palau de la Generalitat i el concert de Quaresma 2013 a Montserrat, i al Festival de Pasqua de Cervera 2014.

La-Sibil·la

Enregistraments

El Cor Francesc Valls ha enregistrat diversos discs entre els quals :
“Misses i motets” de Joan Cererols, 2007 (la Ma de Guido)
“Mestres de Capella de la Catedral de Barcelona al segle XVII” 2012 (la Ma de Guido)
“El cant de la Sibil·la a la Catedral de Barcelona” 2014 (Columna Música)
Aquest darrer treball ha rebut el “Premi Enderrock 2015 de la crítica” al Millor disc de Música Antiga.

Perelluis-Biosca

Pere Lluís Biosca, director

Considerat com un dels directors catalans dedicat a la música vocal amb més projecció, Pere Lluís Biosca manté una intensa tasca com a director titular de diverses formacions i com a pedagog de la direcció coral. Nascut a Vilafranca del Penedès el 1977, es formà a Barcelona amb Mireia Barrera, Josep Vila i Pierre Cao, i a Hèlsinki amb Matti Hyökki.

El seu interès per la música antiga el portà a crear La Xantria, un grup vocal dedicat a la recuperació i interpretació del repertori català anterior al segle XIX amb qui ha realitzat dos enregistraments per a Musièpoca sobre la música inèdita de Josep Mir i Llussà i Tomàs Milans i Godayol. Cal destacar que el disc dedicat a la música de Josep Mir i Llussà amb La Xantria i Vespres d’Arnadí va rebre el premi Museé d’Or al millor enregistrament europeu de l’estiu de l’any 2011, entre d’altres.

Com a director, també ha participat al Gran Teatre del Liceu preparant les parts corals de diverses produccions com, per exemple, Hagman hagman de L. Balada.

Actualment, és director titular des de la seva fundació del Cor de Cambra ARSinNOVA, amb qui ha rebut nombrosos premis – Premi Nacional de Cant Coral (Gijón, 2013) -, del Cor de Noies de l’Orfeó Català, del Cor de Cambra Francesc Valls de la Catedral de Barcelona i del Cor d’Homes d’Igualada.